Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć! Pokażę Wam dzisiaj, jak zrobić piękne i niezwykle dekoracyjne pierniczki z witrażykami. Oprócz tego, że są one przepyszne, to pięknie również zdobią świąteczny stół. Można je również powiesić na choince.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1338
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1795
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 257
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 578
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1338
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1795
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 257
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 578
Składniki
Masło kroję w kostkę i wrzucam do rondelka. Dodaję miód i przyprawę do piernika. Stawiam na mały gaz i podgrzewam do momentu aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Do miski przesiewam mąkę z sodą oraz cukier puder. Mieszam wszystko trzepaczką. Wlewam zawartość rondelka oraz wbijam jajko. Ciasto wyrabiam hakiem robota, a gotowe zawijam w torebkę foliową i wkładam na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto dzielę na kilka części i każdą kolejno rozwałkowuję cienko na oprószonym mąką blacie. Wycinam kształty – u mnie będą to same gwiazdki, a w środku wycinam otwór. Otworek na landrynkę może być okrągły, ja znów wykorzystam foremkę w kształcie gwiazdki, tylko mniejszą.
Ciasteczka przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W otworek po środku kładę porcję potłuczonych landrynek – zawinęłam je w szmatkę i obtłukłam tłuczkiem do kotletów. Piekę około 10 minut w 160 stopniach. Dopiero przestudzone zdejmuję z papieru do pieczenia – wtedy witrażyki łatwo się odkleją. Smacznego!!!