Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja kolekcja foremek do pierników ciągle się powiększa. Ciągle jednak brak wśród nich tej, o kształcie aniołka. Jak już jakąś znalazłam, to zawsze nie było to. Do wykonania świątecznych aniołków będziecie potrzebować foremki w kształcie choinki, serca, kieliszka i praski do czosnku.
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2923
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1059
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1132
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 293
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2863
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2923
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1059
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1132
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 293
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2863
Składniki
Jeśli nie masz poszczególnych przypraw to możesz je zastąpić gotową przyprawą do pierników. Do ciasta należy dodać 2 łyżeczki tej przyprawy. Przygotowanie ciasta: Masło, miód i cukier podgrzewaj w garnku do czasu aż składniki się rozpuszczą (cały czas mieszając). Lekko wystudź. Mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodaj jajko. Wymieszaj. Dolej rozpuszczone składniki. Najpierw mieszaj wszystko łyżką (ciasto jest gorące), później zagnieć elastyczne ciasto. Owiń je folią aluminiową, przechowuj przez min. 1 h w lodówce. Po tym czasie odrywaj po kawałku ciasta i cienko je rozwałkuj.
Formowanie aniołków: Za pomocą kieliszków wykrawaj kółka- będą to główki aniołków.
Do tworzenia ciastek użyj foremek w kształcie choinek- będą to tułowia aniołków.
Wycięte serduszka poprzekrawaj na pół- będą to skrzydełka.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wyłóż na nią wycięte kształty w sposób przedstawiony na zdjęciu. Dokładnie zlep poszczególne kształty.
Przez praskę do czosnku przeciskaj kawałki ciasta. Będą to włosy aniołków. Zakryj nimi miejsca połączenia poszczególnych elementów. Tak przygotowane ciastka piecz w 175 stopniach C przez ok. 7-8 minut.