Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na piernik alpejski otrzymałam od mojej koleżanki Irki i od razu postanowiłam go upiec. Efekt był zachwycający! To delikatny, wilgotny, mięciutki biszkopt z nutą piernikową, przełożony pyszną śmietaną i nadziewanymi piernikami. Smakuje jak marzenie. Polecam do wypróbowania, nie będziecie żałować!
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1863
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8412
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 791
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254198
Polecam.
Odsłon: 1518
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1863
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8412
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 791
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254198
Polecam.
Odsłon: 1518
Składniki
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Po upieczeniu biszkoptu, przekroić go na pół. 1 kg jabłek zetrzeć na tarce i usmażyć, pod koniec wsypać 1 galaretkę truskawkową. Lekko ciepłe jabłka wlać na pierwszą część biszkoptu, na to ułożyć 40 sztuk pierniczków alpejskich (ja kupuję nadziewane pierniki w Biedronce) i lekko wcisnąć w jabłka.
Następnie ubić śmietanę 30 % (łaciata pół litra) z cukrem wanilinowym. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l gorącej wody. Gdy będzie tężeć wlewać stopniowo do śmietany i dalej ubijać. Śmietanę wylać na pierniki (zostawić trochę na wierzch placka), na to nałożyć drugą część biszkoptu, posmarować resztą śmietany. Na wierzch zetrzeć tabliczkę czekolady. Smacznego!