Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik ten jest bardzo smaczny, wilgotny, puszysty, długo zachowuje świeżość.
większa miska, szklanka ( 250 ml ), łyżka stołowa, mała łyżeczka, mikser lub rózga cukiernicza, keksówka, sitko, waga kuchenna, nóż, mały rondelek
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1261
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10250
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4660
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1261
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10250
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4660
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Składniki
Mąkę przesiej do większej miski razem z sodą , proszkiem i kakao. Dodaj przyprawę do piernika, wymieszaj. Następnie dodaj do mąki pozostałe składniki. Całość zmiksuj mikserem lub wymieszaj rózgą cukierniczą do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylej do formy keksowej o wymiarach 7x12x28, wyrównaj łyżką . Piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie polewy : Śmietanę podgrzej w małym rondelku na ogniu, aby była gorąca. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj do śmietany połamaną na małe kawałki czekoladę. Cały czas mieszaj powoli do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Ciepłą polewą udekoruj piernik. Na środku ciasta poukładaj przekrojone na pół suszone śliwki, wbij je w jeszcze nie zastygniętą polewę . Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby polewa zastygła.
Przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej w foliowym woreczku. Do piernika możemy dodać trochę bakali, np. rodzynek, skórkę pomarańczową ,
Smacznego !