Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, ekspresowy piernik. Idealnie wilgotny i bardzo aromatyczny :)
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1388
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 323
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1388
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 323
Składniki
Mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać. Jajka ubić do białości stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek (cały czas ubijając) dodawać mleko na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników. Pod koniec dodać miód, olej oraz powidła. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto piec przez ok. 50-55 minut (dolna grzałka) w 180 stopniach, do suchego patyczka. Składniki polewy rozpuścić w rondelku, gotową polewą polać wystudzony piernik. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.