Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem upiekłam zapomniany już w sumie przeze mnie piernik herbaciany. Przełożyłam go smaczną masą mascarpone z dodatkiem cynamonu.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5849
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8965
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8214
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5622
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5849
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8965
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8214
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5622
Składniki
Wykonanie ciasta: Zalać herbatę wrzącą wodą (do pełnej szklanki), pozostawić do wystygnięcia. W między czasie ubić jaja z cukrem, dodać olej, herbatę i miód. Ponownie ubić, wymieszać i dodać resztę składników. Przełożyć ciasto na dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami). Piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Wystudzone ciasto przekroić wzdłużnie na dwie równe części. Wykonanie masy: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, cynamon i rozpuszczoną, letnią żelatynę. Przekładać od razu ciasto (aby nie dopuścić do ścięcia żelatyny). PS. Jak widać na zdjęciu dodatkowo dodałam upieczony wcześniej płat ciasta francuskiego pomiędzy masę. Nie jest to oczywiście konieczne :)