Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten piernik Ewa Wachowicz dostała od Pani Wiesi, znajomej z rodzinnego miasta. Zaskakujący dodatek zsiadłego mleka, sprawia, że wypiek jest kremowy i puszysty. Przepis pochodzi z 501. odcinka programu "Ewa gotuje".
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2983
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 576
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3674
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 244
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 350
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2983
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 576
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3674
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 244
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 350
Składniki
Masło roztopić w garnku. Dodać miód. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć.
Małym strumieniem, cały czas miksując, dolać masło z miodem. Następnie, naprzemiennie, dodać mąkę i kwaśne mleko. Wsypać sodę i kakao (składniki sypkie warto przesiać). Zmiksować. Dorzucić posiekane orzechy oraz żurawinę i drobno pokrojone śliwki. Dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia). Wyrównać.
Wstawić do pieca rozgrzanego do 50 st. C. Podnieść temp. do 180 st. i piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy w środku ciasto jest suche.
Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową i prażonymi, posiekanymi orzechami.