Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten piernik Ewa Wachowicz dostała od Pani Wiesi, znajomej z rodzinnego miasta. Zaskakujący dodatek zsiadłego mleka, sprawia, że wypiek jest kremowy i puszysty. Przepis pochodzi z 501. odcinka programu "Ewa gotuje".
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93516
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2633
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3488
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1586
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2248
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93516
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2633
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3488
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1586
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2248
Składniki
Masło roztopić w garnku. Dodać miód. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć.
Małym strumieniem, cały czas miksując, dolać masło z miodem. Następnie, naprzemiennie, dodać mąkę i kwaśne mleko. Wsypać sodę i kakao (składniki sypkie warto przesiać). Zmiksować. Dorzucić posiekane orzechy oraz żurawinę i drobno pokrojone śliwki. Dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia). Wyrównać.
Wstawić do pieca rozgrzanego do 50 st. C. Podnieść temp. do 180 st. i piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy w środku ciasto jest suche.
Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową i prażonymi, posiekanymi orzechami.