Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten piernik Ewa Wachowicz dostała od Pani Wiesi, znajomej z rodzinnego miasta. Zaskakujący dodatek zsiadłego mleka, sprawia, że wypiek jest kremowy i puszysty. Przepis pochodzi z 501. odcinka programu "Ewa gotuje".
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1167
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 416
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3337
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 880
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1167
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 416
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3337
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 880
Składniki
Masło roztopić w garnku. Dodać miód. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć.
Małym strumieniem, cały czas miksując, dolać masło z miodem. Następnie, naprzemiennie, dodać mąkę i kwaśne mleko. Wsypać sodę i kakao (składniki sypkie warto przesiać). Zmiksować. Dorzucić posiekane orzechy oraz żurawinę i drobno pokrojone śliwki. Dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia). Wyrównać.
Wstawić do pieca rozgrzanego do 50 st. C. Podnieść temp. do 180 st. i piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy w środku ciasto jest suche.
Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową i prażonymi, posiekanymi orzechami.