Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny torcik w sam raz na Nowy Rok
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 75
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2612
Polecam.
Odsłon: 477
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 699
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2008
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 75
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2612
Polecam.
Odsłon: 477
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 699
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2008
Składniki
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jajka, przyprawę do piernika (użyliśmy gotowej z Prymatu), kakao, miód, sodę i przesianą mąkę ciągle wszystko mieszając na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celcjusza bez termoobiegu. Uzyskane klejące się ciasto dzielimy na 3 części. Blachę prostokątną 38cmx11cm (dno) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy w niej z pomocą łopatki pierwszą część ciasta. Pieczemy każdy placek po 18 minut. Gdy piernikowe ciasta przestygną przecinamy je jeszcze na pół z pomocą ostrego noża lub gilotyny. W ten sposób uzyskamy 6 kawałków piernikowego ciasta.
Krem: Czas przygotować krem, którym je poprzekładamy. Gotujemy na wolnym ogniu mleko, które należy przyprawić wyciągniętymi z pomocą noża ziarenkami wanilii i pozostałą po nich laską. Dodajemy do gotującego się mleka kaszę manną, a gdy się zagęści dorzucamy do garnka cukier puder. Całość należy dobrze wymieszać. Ściągamy z ognia garnek, usuwamy z niego laskę wanilii i czekamy aż się waniliowa kasza na mleku ostudzi zupełnie. Gdy to się stanie ucieramy masło i dodajemy do niego wystudzoną mleczną masę. Miksujemy całość na gładko.
Na sporym kawałku folii spożywczej układamy placek piernikowy i smarujemy go masą mleczną. Nakładamy kolejny placek, znów smarujemy masą i tak aż nam się skończą placki i masa. Zawijamy szczelnie przygotowany piernik w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dwa dni. Po tym czasie możemy przygotować polewę czekoladowo-maślaną. Idealnie pasuje do dekoracji piernika przekładanego mlecznym kremem.
Polewa: W miseczce nad gorącą wodą rozpuszczamy 100 gram czekolady gorzkiej. Do płynnej czekolady dodajemy masło i mieszamy ją dokładnie. Tak przygotowaną polewą smarujemy cały oswobodzony z folii piernik łącznie z bokami. Dekorujemy wierzch wiórkami kokosowymi, cukierkową posypką lub na przykład prażonymi płatkami migdałowymi. Odkładamy gotowy piernik do lodówki na dzień lub dwa.
Więcej świątecznych i nie tylko ciast w linku pod wpisem. Zapraszamy.