Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pozostajemy jeszcze w nastroju świątecznym :-) Przedstawiam Wam przepis na pyszny, świąteczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi z polewą o nucie amaretto. Piekę go co roku na święta Bożego Narodzenia. Bardzo nam smakuje, jest wilgotny, można go upiec wcześniej. Im starszy tym lepszy, polecam!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10309
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5940
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12753
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4514
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10309
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5940
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12753
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4514
Składniki
1 szklanka = 250 ml Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo żółtka i miksować. Następnie dodać przesiane kakao i mąki, przyprawę do pierników, sodę oczyszczoną, wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką. Dodać miód, dżem i wszystko jeszcze raz wymieszać. Na końcu wmieszać do ciasta ubitą pianę, orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę (rozmiar 36 cm x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C w funkcji termoobieg. Włożyć piernik do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 170 stopni C. Ciasto piec przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z pieca i wystudzić.
Polewa: masło rozpuścić z cukrem pudrem, dodać przesiane kakao, wodę i amaretto, wymieszać. Polewa nie powinna mieć grudek. Podgrzewać na małym ogniu, nie gotować. Polewę lekko wystudzić. Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć grubo powidłami śliwkowymi, ciasto polać polewą, wierzch posypać dowolną posypką, skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Smacznego!