Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik, który zawsze się udaje, natomiast jego tajemnicą jest posmak śliwkowy. Dzięki suszonym śliwkom i powidłom śliwkowym, którymi przekładamy piernik.Takie ciasto długo poleży i można powiedzieć ,że z czasem nabiera wytrawnego smaku.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5474
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29821
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 241
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19501
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1085
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5474
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29821
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 241
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19501
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1085
Składniki
Z łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotowujemy karmel - podgrzewamy. W garnku rozgrzewamy miód, masło i mleko do rozpuszczenia się składników Dodajemy karmel i przyprawę korzenną- mieszamy. Gorącą mieszankę zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę, mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, miksujemy. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach. Pokrojone śliwki oprószamy jedną łyżką mąki, wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy Wstawiamy do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godz. lub sprawdzamy patyczkiem. Powinien być suchy. U Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,wyciągamy z formy całkowicie ostudzone. Ciasto kroimy na połowę. Przekładamy powidłami. Kawałki, czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. Ciepłą czekoladą smarujmy wierzch i boki ciasta. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.