Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik, który zawsze się udaje, natomiast jego tajemnicą jest posmak śliwkowy. Dzięki suszonym śliwkom i powidłom śliwkowym, którymi przekładamy piernik.Takie ciasto długo poleży i można powiedzieć ,że z czasem nabiera wytrawnego smaku.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34818
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34818
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Składniki
Z łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotowujemy karmel - podgrzewamy. W garnku rozgrzewamy miód, masło i mleko do rozpuszczenia się składników Dodajemy karmel i przyprawę korzenną- mieszamy. Gorącą mieszankę zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę, mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, miksujemy. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach. Pokrojone śliwki oprószamy jedną łyżką mąki, wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy Wstawiamy do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godz. lub sprawdzamy patyczkiem. Powinien być suchy. U Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,wyciągamy z formy całkowicie ostudzone. Ciasto kroimy na połowę. Przekładamy powidłami. Kawałki, czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. Ciepłą czekoladą smarujmy wierzch i boki ciasta. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.