Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik bardzo aromatyczny i korzenny, zapach pieczonego ciasta unosił się po całej kuchni. Cisto trzeba upiec minimum tydzień przed świętami aby namiękło.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2502
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1053
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1368
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7206
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2502
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1053
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1368
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą si...
Odsłon: 7206
Składniki
Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wszystko wystudzamy. Mąkę mieszamy z przyprawa do piernika. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól. Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste. Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni. Połowę leżakującego ciasta wyjmujemy na podsypany mąką blat i lekko wyrabiamy.
Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy placek o wielkości dużej blaszki.
Placki przekładamy na blaszki i każdy pieczemy w piekarniku nagrzany do temp. 200'C przez około 20-25 minut.
Piernik w tym czasie powinien nam się ładnie zarumienić. Upieczone ciasto wystudzamy na kratce.
Kiedy blaty piernika wystygną wówczas przekładamy piernik powidłem. Na każdy blat jeden słoiczek powidła.
Przełożony piernik dokładnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na tydzień lub dłużej. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-Dd