Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik bardzo aromatyczny i korzenny, zapach pieczonego ciasta unosił się po całej kuchni. Cisto trzeba upiec minimum tydzień przed świętami aby namiękło.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4160
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1128
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 244
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34274
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 583
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4160
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1128
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 244
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34274
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 583
Składniki
Miód, cukier oraz masło podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wszystko wystudzamy. Mąkę mieszamy z przyprawa do piernika. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną razem z przyprawą do piernika, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka oraz sól. Ciasto dokładnie mieszamy – będzie dosyć luźne i kleiste. Następnie przekładamy ciasto do emaliowanego, szklanego lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy garnek w zimne miejsce na 6 – 8 tygodni. Połowę leżakującego ciasta wyjmujemy na podsypany mąką blat i lekko wyrabiamy.
Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy placek o wielkości dużej blaszki.
Placki przekładamy na blaszki i każdy pieczemy w piekarniku nagrzany do temp. 200'C przez około 20-25 minut.
Piernik w tym czasie powinien nam się ładnie zarumienić. Upieczone ciasto wystudzamy na kratce.
Kiedy blaty piernika wystygną wówczas przekładamy piernik powidłem. Na każdy blat jeden słoiczek powidła.
Przełożony piernik dokładnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na tydzień lub dłużej. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-Dd