Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto długo jest świeże. Pięknie wygląda na imprezowym półmisku wśród innych smakołyków.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3942
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 559
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 95
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3942
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 559
Składniki
Mąkę żytnią uprażyć na suchej patelni. Często mieszać. Powinna nabrać ładnego, beżowego koloru. Nie można przypalić, bo będzie gorzka. Miód zagrzać tzn najlepiej włożyć słoik do ciepłej wody i podgrzać. Powinien być płynny, lejący. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać naprzemiennie miód i mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Dodać rum. Śliwki namoczyć w ciełej wodzie. Śliwki ( oczywiście osączone na sicie ) i orzechy dodać do masy. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Foremka 20x30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, to przykryć folią aluminiową. Piernik wystudzić w formie. W rondelku rozpuścić masło z cukrem dodając wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać, aż masa będzie lśniąca i gładka. Piernik polać polewą czekoladową i osypać suszoną żurawiną. Smacznego.