Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik z kremem to ciekawa propozycja ciasta świątecznego, która łączy w sobie orientalne aromaty z kremową czekoladą.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3557
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1564
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1077
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 200
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3557
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1564
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1077
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 200
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wszystkie przyprawy. Dodaj miękkie masło i cukier. Ucieraj całość przez 1-2 minuty. Następnie dodaj jajka, wanilię i miód. Mieszaj przez minutę, aż masa będzie gładka. Dodawaj partiami suche składniki i maślanki, naprzemiennie. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji masy. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Piecz piernik przez ok. 30-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź je całkowicie. Podziel je na trzy blaty.
Przygotuj krem. Czekoladę pokrusz i przełóż do garnuszka. Rozpuść ją i ostudź. W osobnej misce utrzyj miękkie masło na puszystą i jasną masę. Dodaj zimny serek i mieszaj do połączenia. Wlej przestudzoną czekoladę i ponownie wymieszaj. Dodaj przesiany cukier i kakao, partiami. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wstaw krem do lodówki przed rozprowadzeniem.
Przygotuj polewę. Oba rodzaje czekolady pokrusz osobno i przełóż do osobnych garnuszków. Zalej ciemną czekoladę 40 g śmietanki, a białą czekoladę 10 g śmietanki. Oba garnuszki podgrzewaj, do rozpuszczenia obu mas. Odstaw do przestudzenia.
Złóż ciasto. Na pierwszym blacie piernika rozprowadź połowę kremu. Przykryj drugim blatem, ponownie rozprowadź drugą połowę kremu i połóż trzeci blat. Na wierzch wylej ciemną polewę i poczekaj kilka minut, aż lekko stężeje. Następnie nanieś za pomocą patyczka białą polewę i stwórz artystyczne esy floresy. Piernik z kremem wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.