Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to tradycyjne, ciemne ciasto, które zawędrowało do Polski już w XVIII wieku. Było symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47666
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165532
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 357
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47666
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165532
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 357
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 92
Składniki
Wykonanie: Jedną szklankę cukru zarumienić na patelni i rozprowadzić pięcioma łyżkami wody i zagotować. Marchew utrzeć na tarce z małymi otworkami. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i połową mąki. Do ciasta dodać karmel, przyprawę do piernika resztę mąki i marchew. Pianę z dwóch białek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać piernik do formy i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni.