Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to tradycyjne, ciemne ciasto, które zawędrowało do Polski już w XVIII wieku. Było symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31310
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14549
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1387
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31310
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14549
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1387
Składniki
Wykonanie: Jedną szklankę cukru zarumienić na patelni i rozprowadzić pięcioma łyżkami wody i zagotować. Marchew utrzeć na tarce z małymi otworkami. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i połową mąki. Do ciasta dodać karmel, przyprawę do piernika resztę mąki i marchew. Pianę z dwóch białek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać piernik do formy i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni.