Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik z marmoladą to jedno z najprostszych i najbardziej aromatycznych ciast świątecznych, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39548
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 409
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 180
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 376
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9271
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39548
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 409
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 180
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 376
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9271
Składniki
Przygotuj ciasto. W średnim garnku rozpuść masło. Dodaj skórkę pomarańczową i drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie dodaj jajka. Ubij całość do połączenia.
W misce wymieszaj przesiane mąki, cukier, zmielone orzechy, kakao, przyprawę do piekarnika, sodę i sól.
Zawartość garnka przelej do suchych składników i delikatnie wymieszaj całość szpatułką, tylko do połączenia.
Ciasto wlej do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij piernik z formy i pozostaw do ostygnięcia, a potem przekrój go na 3 blaty.
Przygotuj polewę. Oba rodzaje czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Złóż ciasto. Blaty piernika przełóż gęstą marmoladą śliwkową i połóż ciasto na blaszce.
Oblej je zastygającą już lekko polewą czekoladową.
Piernik z marmoladą wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.