Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik z marmoladą to jedno z najprostszych i najbardziej aromatycznych ciast świątecznych, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 2091
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1237
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 48
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 62
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 64
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 56
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 2091
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1237
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 48
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 62
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 64
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 56
Składniki
Przygotuj ciasto. W średnim garnku rozpuść masło. Dodaj skórkę pomarańczową i drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie dodaj jajka. Ubij całość do połączenia.
W misce wymieszaj przesiane mąki, cukier, zmielone orzechy, kakao, przyprawę do piekarnika, sodę i sól.
Zawartość garnka przelej do suchych składników i delikatnie wymieszaj całość szpatułką, tylko do połączenia.
Ciasto wlej do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij piernik z formy i pozostaw do ostygnięcia, a potem przekrój go na 3 blaty.
Przygotuj polewę. Oba rodzaje czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Złóż ciasto. Blaty piernika przełóż gęstą marmoladą śliwkową i połóż ciasto na blaszce.
Oblej je zastygającą już lekko polewą czekoladową.
Piernik z marmoladą wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.