Piernik z marmoladą to jedno z najprostszych i najbardziej aromatycznych ciast świątecznych, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
Piernik z marmoladą
Składniki
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 70 g mąki żytniej
- 100 g brązowego cukru
- 85 g miodu
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL
- 40 g masła
- 40 g mlecznej czekolady
- 40 g mielonych migdałów
- 40 g mielonych orzechów laskowych
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 1 szczypta soli
Polewa:
- 350 g gorzkiej czekolady 70%
- 50 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 250 g gęstej marmolady śliwkowej
Składniki
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 70 g mąki żytniej
- 100 g brązowego cukru
- 85 g miodu
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL
- 40 g masła
- 40 g mlecznej czekolady
- 40 g mielonych migdałów
- 40 g mielonych orzechów laskowych
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 1 szczypta soli
Polewa:
- 350 g gorzkiej czekolady 70%
- 50 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 250 g gęstej marmolady śliwkowej

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. W średnim garnku rozpuść masło. Dodaj skórkę pomarańczową i drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie dodaj jajka. Ubij całość do połączenia.
W misce wymieszaj przesiane mąki, cukier, zmielone orzechy, kakao, przyprawę do piekarnika, sodę i sól.
Zawartość garnka przelej do suchych składników i delikatnie wymieszaj całość szpatułką, tylko do połączenia.
Ciasto wlej do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij piernik z formy i pozostaw do ostygnięcia, a potem przekrój go na 3 blaty.
Przygotuj polewę. Oba rodzaje czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Złóż ciasto. Blaty piernika przełóż gęstą marmoladą śliwkową i połóż ciasto na blaszce.
Oblej je zastygającą już lekko polewą czekoladową.
Piernik z marmoladą wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17952

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 142

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2557

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 437
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17952

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 142

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 2557

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 437



Składniki
- 125 g mąki pszennej
- 70 g mąki żytniej
- 100 g brązowego cukru
- 85 g miodu
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL
- 40 g masła
- 40 g mlecznej czekolady
- 40 g mielonych migdałów
- 40 g mielonych orzechów laskowych
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 1 szczypta soli
- 350 g gorzkiej czekolady 70%
- 50 g mlecznej czekolady
- 250 g gęstej marmolady śliwkowej
Przygotuj ciasto. W średnim garnku rozpuść masło. Dodaj skórkę pomarańczową i drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie dodaj jajka. Ubij całość do połączenia.
W misce wymieszaj przesiane mąki, cukier, zmielone orzechy, kakao, przyprawę do piekarnika, sodę i sól.
Zawartość garnka przelej do suchych składników i delikatnie wymieszaj całość szpatułką, tylko do połączenia.
Ciasto wlej do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij piernik z formy i pozostaw do ostygnięcia, a potem przekrój go na 3 blaty.
Przygotuj polewę. Oba rodzaje czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Złóż ciasto. Blaty piernika przełóż gęstą marmoladą śliwkową i połóż ciasto na blaszce.
Oblej je zastygającą już lekko polewą czekoladową.
Piernik z marmoladą wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.
Pyszotka:)
Piernik z marmoladą wygląda apetycznie i bardzo smakowicie.;)