Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik z marmoladą to jedno z najprostszych i najbardziej aromatycznych ciast świątecznych, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5377
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 760
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3722
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 458
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2348
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5377
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 760
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3722
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 458
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2348
Składniki
Przygotuj ciasto. W średnim garnku rozpuść masło. Dodaj skórkę pomarańczową i drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie dodaj jajka. Ubij całość do połączenia.
W misce wymieszaj przesiane mąki, cukier, zmielone orzechy, kakao, przyprawę do piekarnika, sodę i sól.
Zawartość garnka przelej do suchych składników i delikatnie wymieszaj całość szpatułką, tylko do połączenia.
Ciasto wlej do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij piernik z formy i pozostaw do ostygnięcia, a potem przekrój go na 3 blaty.
Przygotuj polewę. Oba rodzaje czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Złóż ciasto. Blaty piernika przełóż gęstą marmoladą śliwkową i połóż ciasto na blaszce.
Oblej je zastygającą już lekko polewą czekoladową.
Piernik z marmoladą wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.