Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik z marmoladą to jedno z najprostszych i najbardziej aromatycznych ciast świątecznych, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 792
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11600
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1260
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 792
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11600
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1260
Składniki
Przygotuj ciasto. W średnim garnku rozpuść masło. Dodaj skórkę pomarańczową i drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie dodaj jajka. Ubij całość do połączenia.
W misce wymieszaj przesiane mąki, cukier, zmielone orzechy, kakao, przyprawę do piekarnika, sodę i sól.
Zawartość garnka przelej do suchych składników i delikatnie wymieszaj całość szpatułką, tylko do połączenia.
Ciasto wlej do keksówki o wymiarach 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij piernik z formy i pozostaw do ostygnięcia, a potem przekrój go na 3 blaty.
Przygotuj polewę. Oba rodzaje czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Złóż ciasto. Blaty piernika przełóż gęstą marmoladą śliwkową i połóż ciasto na blaszce.
Oblej je zastygającą już lekko polewą czekoladową.
Piernik z marmoladą wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.