Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki z nutką kakao i czekolady. Świetnie nadają się do dekorowania białym lukrem.
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 383
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 487
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 235
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1767
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 170
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 383
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 487
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 235
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1767
Składniki
W garnku rozpuszczam na małym ogniu: masło, miód i połamaną czekoladę. Odstawiam do przestudzenia (ma być lekko ciepła).
Wszystkie sypkie składniki, czyli: przesianą mąkę, cukier puder, sodę, przyprawy i sól wsypuję do miski. Dodaję jajko i ciepłą masę. Całość dokładnie miksuję. Lepką masę przekładam do mniejszej miski, którą szczelnie owijam folią i wkładam do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto nie będzie już tak klejące i łatwiej się rozwałkuje.
Ciasto wyciągam z lodówki porcjami. Rozwałkowuję na cienki placek na blacie wysypanym mąką. Wycinam wybrane kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 10 minut w 180 st. C.