Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto trzeba przygotować nawet 3-4 tygodnie wcześniej, piecze się je na kilka dni przed podaniem, bo wtedy są najlepsze, po prostu miodzio.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 57
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 44
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 683
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 57
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 44
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 683
Składniki
Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, miód, zagotować. Wystudzić, dodać przyprawę, jajka, sodę wymieszaną ze śmietaną, sól ok. 1/2 łyżeczki oraz mąkę. wymieszać wszystko i przełożyć do szklanego lub glinianego naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.
Po 2- 4 tygodniach wyjąć na posypany mąką stół, wyrobić, podzielić na kawałki, rozwałkowywać i wycinać dowolne wzory. Wykrojone pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok .10 min. w temperaturze 180 stopni ( góra/dół ) na środkowym poziomie.
Po wystudzeniu pierniki dekorujemy czekoladą, lukrem i posypkami. Z podanej porcji wychodzi ok. 150 sztuk. Są bardzo miodowe i pyszne. Polecam serdecznie.