Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, pyszne pierniki domowe. Upieczone wcześniej i schowane do pudełka zrobią się miękkie i umilą nam święta.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 118
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 67
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 304
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4698
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 118
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 67
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 304
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4698
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem, miodem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać trochę mleka. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować placek grubości ok. 1 cm. Wykrawać foremką ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. zachować odstępy bo ciastka urosną. Piec 15 minut w 180 stopniach C. Udekorować lukrem : Jedno białko utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, ucierać kilka minut mikserem, lukier powinien mieć konsystencję taką aby łatwo było go rozsmarować na ciastku. Jeśli jest za rzadki i spływa z ciastka, dodać więcej cukru.