Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, pyszne pierniki domowe. Upieczone wcześniej i schowane do pudełka zrobią się miękkie i umilą nam święta.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39229
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39229
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem, miodem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać trochę mleka. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować placek grubości ok. 1 cm. Wykrawać foremką ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. zachować odstępy bo ciastka urosną. Piec 15 minut w 180 stopniach C. Udekorować lukrem : Jedno białko utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, ucierać kilka minut mikserem, lukier powinien mieć konsystencję taką aby łatwo było go rozsmarować na ciastku. Jeśli jest za rzadki i spływa z ciastka, dodać więcej cukru.