Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki mogą być fajnym prezentem, albo piękną ozdobą choinki.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5287
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11713
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1307
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5287
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11713
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1307
Składniki
Cukier z masłem rozpuścić w garnku. Podgrzewać i mieszać. Dodać miód i doprowadzić do zagotowania. Wystudzić. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z przyprawą korzenną i jajka. Mieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką. Sodę rozpuścić w mleku i dodać do ciasta. Wymieszać, a następnie wyłożyć na stolnicę i dobrze wyrobić ręcznie. Ciasto przełożyć do naczynia np salaterki. Salatrkę włożyć do woreczka plastkikowego. Zawiązać woreczek. Najlepiej pozostawić w chłodnym miejscu nawet na kilka tygodni, ale już po tygodniu można robić pierwsze pierniki. Ciasto kroić po kawałku. Wałkować placki ok 2-3 mm, podsypywać delikatnie mąką i wykrawać foremkami ciasteczka w różnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 min. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków. Upieczone studzić na kratce. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier. Wystudzone pierniczków pięknie ozdobić. Żeby zrobić Mikołaja trzeba upiec okrągłe pierniki. Zwykłe kółeczka. Przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Połowę lukru pozostawić białą, a do drugiej części dodać odrobinę czerwonego barwnika. Przełożyć lukier do woreczków plastkikowych. Zawinąć delikatnie woreczek. Naciąć rożek torebki. Pisak gotowy. Na środku narysować trójkąt i wypełnić go lukrem. To będzie czapka. Dookoła zrobić falbankę. Będzie to broda. Narysować oczy i wąsy. Cukierek - gwiazdę umieścić na czapce, a kuleczki to będą oczy. Białym lukrem zrobić jeszcze otok czapki. Pozostawić pierniki na kratce, żeby lukier wysechł. Przednia zabawa. Polecam. Słodkich Świąt