Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki mogą być fajnym prezentem, albo piękną ozdobą choinki.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10204
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3900
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42435
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 281
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 409
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10204
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3900
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42435
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 281
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 409
Składniki
Cukier z masłem rozpuścić w garnku. Podgrzewać i mieszać. Dodać miód i doprowadzić do zagotowania. Wystudzić. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z przyprawą korzenną i jajka. Mieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką. Sodę rozpuścić w mleku i dodać do ciasta. Wymieszać, a następnie wyłożyć na stolnicę i dobrze wyrobić ręcznie. Ciasto przełożyć do naczynia np salaterki. Salatrkę włożyć do woreczka plastkikowego. Zawiązać woreczek. Najlepiej pozostawić w chłodnym miejscu nawet na kilka tygodni, ale już po tygodniu można robić pierwsze pierniki. Ciasto kroić po kawałku. Wałkować placki ok 2-3 mm, podsypywać delikatnie mąką i wykrawać foremkami ciasteczka w różnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 min. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków. Upieczone studzić na kratce. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier. Wystudzone pierniczków pięknie ozdobić. Żeby zrobić Mikołaja trzeba upiec okrągłe pierniki. Zwykłe kółeczka. Przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Połowę lukru pozostawić białą, a do drugiej części dodać odrobinę czerwonego barwnika. Przełożyć lukier do woreczków plastkikowych. Zawinąć delikatnie woreczek. Naciąć rożek torebki. Pisak gotowy. Na środku narysować trójkąt i wypełnić go lukrem. To będzie czapka. Dookoła zrobić falbankę. Będzie to broda. Narysować oczy i wąsy. Cukierek - gwiazdę umieścić na czapce, a kuleczki to będą oczy. Białym lukrem zrobić jeszcze otok czapki. Pozostawić pierniki na kratce, żeby lukier wysechł. Przednia zabawa. Polecam. Słodkich Świąt