Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki mogą być fajnym prezentem, albo piękną ozdobą choinki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3745
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2100
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5555
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3745
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2100
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5555
Składniki
Cukier z masłem rozpuścić w garnku. Podgrzewać i mieszać. Dodać miód i doprowadzić do zagotowania. Wystudzić. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z przyprawą korzenną i jajka. Mieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką. Sodę rozpuścić w mleku i dodać do ciasta. Wymieszać, a następnie wyłożyć na stolnicę i dobrze wyrobić ręcznie. Ciasto przełożyć do naczynia np salaterki. Salatrkę włożyć do woreczka plastkikowego. Zawiązać woreczek. Najlepiej pozostawić w chłodnym miejscu nawet na kilka tygodni, ale już po tygodniu można robić pierwsze pierniki. Ciasto kroić po kawałku. Wałkować placki ok 2-3 mm, podsypywać delikatnie mąką i wykrawać foremkami ciasteczka w różnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 min. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków. Upieczone studzić na kratce. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier. Wystudzone pierniczków pięknie ozdobić. Żeby zrobić Mikołaja trzeba upiec okrągłe pierniki. Zwykłe kółeczka. Przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Połowę lukru pozostawić białą, a do drugiej części dodać odrobinę czerwonego barwnika. Przełożyć lukier do woreczków plastkikowych. Zawinąć delikatnie woreczek. Naciąć rożek torebki. Pisak gotowy. Na środku narysować trójkąt i wypełnić go lukrem. To będzie czapka. Dookoła zrobić falbankę. Będzie to broda. Narysować oczy i wąsy. Cukierek - gwiazdę umieścić na czapce, a kuleczki to będą oczy. Białym lukrem zrobić jeszcze otok czapki. Pozostawić pierniki na kratce, żeby lukier wysechł. Przednia zabawa. Polecam. Słodkich Świąt