Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki świąteczne będą idealnym dodatkiem do prezentu na święta Bożego Narodzenia. Wychodzą pulchne, miękkie i można je przechowywać nawet kilka tygodni. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają kompozycji przypraw korzennych. Choinka, śnieżynka, bałwan, chatka – to od ciebie zależy, jaki kształt nadasz swoim piernikom świątecznym na prezent. Wystarczy użyć ulubionej foremki. Pierniki wyglądają pięknie dzięki wzorkom z lukru królewskiego. Możesz wręczyć je na gwiazdkę najbliższym lub nawet udekorować nimi wigilijny stół. Oto prosty przepis na ok. 50 pierników.
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 440
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1533
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6391
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 7739
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 440
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1533
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6391
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 7739
Składniki
Umieść masło z miodem w rondelku i roztop je na małym ogniu, a następnie odstaw do ostudzenia.
Jajka wbij do miski i roztrzep je trzepaczką, dodaj masę z miodu i masła. Dodaj przesianą mąkę z sodą i przyprawami. Wyrób wszystkie składniki, aby połączyły się w jednolitą masę. Ciasto przykryj folią i odstaw na godzinę do lodówki.
Urywaj po kawałku ciasta, podsypuj go mąką i wałkuj na grubość ok. 7 mm. Wykrawaj wzory z ciasta za pomocą foremek. Pozostałe resztki ciasta dodawaj do masy i powtarzaj czynność.
Piecz pierniki na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut.
Przygotowanie lukru królewskiego: Umieść białko w misce i ucieraj mikserem na niskich obrotach aż powstanie sztywna piana. Dodaj cukier i ponownie zmiksuj całość. Dodaj kilka kropli soku z cytryny - całość zamieszaj.
Ozdób świąteczne pierniki wzorami z lukru za pomocą rękawa cukierniczego. Pierniki świąteczne na prezent zazwyczaj dekorujemy standardową, białą masą lukrową. Możesz jednak pokusić się o zmianę koloru wzorów przez dodanie barwnika spożywczego.