Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pierniki ozdobione lukrem, pachnące świętami, kto jeszcze nie zrobił, zachęcam do wypróbowania przepisu, warto upiec takie ciastka.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 193
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 193
Składniki
Masło, miód i cukier rozpuszczamy, studzimy. Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę, robimy dołek i wlewamy do niej roztopiony miód z masłem, dodajemy przyprawę do piernika, 2 jajka i jedno żółtko (jedno białko zostawiamy do lukru), . Zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy . Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę mleka lub wody. Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, foremkami wycinamy ciastka. Słomką do napojów lub patyczkiem robimy dziurki potrzebne do zawieszenia na choince.. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 stopni c. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem. LUKIER: miksujemy białko jaja kurzego z 15 dag cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego lub tytki z papieru z malutkim otworem i wyciskamy wzorki na ciastkach.