Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernikowe ciasteczka, czyli połączenie piernika i kruchych ciasteczek. Opcja idealna dla tych, którzy nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu pierników, a uwielbiają te świąteczne słodkości. Główną zaletą tych ciasteczek (poza cudownym aromatem) jest to, że nie trzeba czekać, aż zmiękną. Gotowe są już do zjedzenia po 30 minutach po wyjęciu z piekarnika.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4737
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4185
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4737
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4185
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól - dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wyciągnięte z lodówki masło i mieszamy rękami, aż masa zbije się w okruchy. Dodajemy cukier do "okruszków".
W osobnej misce miksujemy jajko z miodem i dodajemy do pozostałej masy i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z miski na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, aż stanie się gładkie.
Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 30 minut, ja polecam natomiast pozostawić je na całą noc.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, kroimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4mm. Wykrawamy piernikowe ludziki i inne kształty przy użyciu ulubionych foremek :) Wykrojone ciasteczka rozkładamy na formie, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem. Zachowując odległość ok. 1cm od siebie, żeby się w trakcie pieczenia nie posklejały.
Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut albo do momentu aż uzyskają złocisty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia.
Gotowe piernikowe ciasteczka możemy oprószyć lekko cukrem pudrem lub ozdobić lukrem :)