Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe, a dokładnie piernikowo - cynamonowe z kakao i dżemem porzeczkowym. Ciasto oblałam czekoladą mleczną i białą. Bardzo wilgotne, mięciutkie, delikatne i puszyste, w sam raz słodkie, a oblane czekoladą jest jeszcze lepsze.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3502
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 3019
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 177
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3502
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 3019
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 177
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Składniki
Wszystkie składniki ciasta miałam w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście o olej, jajka i cukinię, czyli te produkty, które przechowuje się w chłodnych warunkach. Jajka wybiłam do miski miksera. Wsypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam kilka minut na najwyższych obrotach, do uzyskania puszystego jajecznego kremu. Następnie, nie przerywając miksowania, ale zmniejszając obroty do minimalnych, wlałam cienkim strumieniem olej. Mąkę tortową przesiałam do osobnej miski i wymieszałam ją z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Około 3 łyżki tej mieszanki odłożyłam, a resztę wsypałam partiami do utartych jajek z cukrem i olejem i miksowałam dalej mikserem na małych obrotach do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Po mące, dodałam do ciasta dżem z czarnej porzeczki. Użyłam dżemu domowej roboty. Cukinię obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, a miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. 2,5 szklanki (takie ubite) tak przygotowanej cukinii wymieszałam z odłożoną mąką i dopiero wtedy dodałam do ciasta. Dużą prostokątną blachę o wymiarach 25x36cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika, bez jego wcześniejszego nagrzewania, i piekłam je w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka. U mnie zajęło to 55 minut. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam w blaszce na metalowej kratce, przykryte ściereczką. Gdy wystygło przygotowałam polewę. 4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko do połączenia. Rozpuszczoną czekoladą posmarowałam całe ciasto. 2 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki białą czekoladę. Również pozostawiłam ją na chwilę i dopiero wymieszałam do rozpuszczenia. Czekoladę przełożyłam do rękawa foliowego, odcięłam końcówkę i zrobiłam kratkę na cieście.