Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które robię od lat. Dostałam ten przepis ponad 20 lat temu od znajomej, a ona od znajomego cukiernika. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Bardzo polecam ten przepis.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3907
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415062
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2449
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3907
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415062
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2449
Składniki
Margarynę i cukier przełożyć do garnka, dodać mleko i kakao. Podgrzać często mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć gaz. Odlać pół szklanki na polewę. Zostawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodać żółtka i zmiksować.
Następnie wsypać mąkę z proszkiem, dodać powidła i wlać koniak. Miksować jeszcze chwilę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wymieszać wszystko łyżką.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40 - 45 min.
Wystudzone ciasto polać polewą ze szklanki. Orzechy posiekać nożem i posypać na mokrą polewę.