Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto na pewno każdy zna, i jeśli chce sam go wykonać, gorąco polecam przepis :)
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 468
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 187
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 468
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 187
Składniki
Biszkopt; Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 25/25 cm. Wyłożoną papierem do pieczenia tylko od spodu. Pieczemy w 170 20 minut. Masa budyniowa; Pół litra mleka zagotować z cukrami. w pozostałym mleku wymieszać budynie i surowe żółtka. Wlać na gotujące się mleko z cukrami. Mieszać chwilę, aż powstanie gęsta masa budyniowa. Garnek nakryć folią i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kostkę masła miksować, aż na puch. Dodawać stopniowo zimny budyń. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy alkoholem (u mnie było to wino) najlepiej na całą noc. Odsączone śliwki układamy na masie budyniowej. Masa czekoladowa; Czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i wsypujemy na podgrzane masło. Wlewamy śmietankę. Na koniec rozpuszczone i dobrze przestudzone galaretki. Chłodną galaretkę czekoladową wylewamy na masę budyniową. Smacznego.