Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijana śliwka bez pieczenia to o wiele prostsza w wykonaniu alternatywa klasycznego i mocno nasączonego rumem ciasta. Pijane śliwki są zatopione w śmietankowym kremie, a dodatkowej słodyczy dodaje kakao.
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3115
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 83
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 140
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3115
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 83
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 140
Składniki
Dzień wcześniej śliwki przełóż do miski i zalej rumem. Pozostaw przynajmniej na 12 godzin.
Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz drobno, pozostawiając nieco większych fragmentów. Śliwki także drobno pokrój nożem lub robotem kuchennym. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj okruchy z masłem, aż masa zacznie się ze sobą zlepiać. Tortownicę o średni 20 cm wylep uzyskaną w ten sposób kruszonką, mocno dociskając ją do dna za pomocą szklanki. Wstaw całość do lodówki na ok. 2 godziny aż spód stwardnieje.
Przygotuj warstwę śliwkową. Około połowę śliwek wyłów z rumu i rozłóż na zastygłym już spodzie. Lekko je odciśnij z nadmiaru alkoholu. Drugą połowę śliwek także odciśnij i pokrój je na drobne kawałki.
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Pod koniec dodaj pokrojone śliwki. Rozłóż krem na spodzie ze śliwkami. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 4 godziny. Pijaną śliwkę bez pieczenia posyp kakao tuż przed podaniem i udekoruj połówkami świeżych śliwek.