Pijana śliwka bez pieczenia to o wiele prostsza w wykonaniu alternatywa klasycznego i mocno nasączonego rumem ciasta. Pijane śliwki są zatopione w śmietankowym kremie, a dodatkowej słodyczy dodaje kakao.
Pijana śliwka bez pieczenia
Składniki
Spód:
- 300 g herbatników
- 50 g wędzony śliwek
- 80 g masła
Warstwa śliwkowa:
- 500 g śliwek suszonych
- 200 ml rumu
- 250 g mascarpone
- 250 g masła
Dodatkowo:
- kakao do dekoracji
- świeże śliwki do dekoracji
Składniki
Spód:
- 300 g herbatników
- 50 g wędzony śliwek
- 80 g masła
Warstwa śliwkowa:
- 500 g śliwek suszonych
- 200 ml rumu
- 250 g mascarpone
- 250 g masła
Dodatkowo:
- kakao do dekoracji
- świeże śliwki do dekoracji

Etapy przygotowania
Dzień wcześniej śliwki przełóż do miski i zalej rumem. Pozostaw przynajmniej na 12 godzin.
Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz drobno, pozostawiając nieco większych fragmentów. Śliwki także drobno pokrój nożem lub robotem kuchennym. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj okruchy z masłem, aż masa zacznie się ze sobą zlepiać. Tortownicę o średni 20 cm wylep uzyskaną w ten sposób kruszonką, mocno dociskając ją do dna za pomocą szklanki. Wstaw całość do lodówki na ok. 2 godziny aż spód stwardnieje.
Przygotuj warstwę śliwkową. Około połowę śliwek wyłów z rumu i rozłóż na zastygłym już spodzie. Lekko je odciśnij z nadmiaru alkoholu. Drugą połowę śliwek także odciśnij i pokrój je na drobne kawałki.
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Pod koniec dodaj pokrojone śliwki. Rozłóż krem na spodzie ze śliwkami. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 4 godziny. Pijaną śliwkę bez pieczenia posyp kakao tuż przed podaniem i udekoruj połówkami świeżych śliwek.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 60
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 60



Składniki
- 300 g herbatników
- 50 g wędzony śliwek
- 80 g masła
- 500 g śliwek suszonych
- 200 ml rumu
- 250 g mascarpone
- 250 g masła
- kakao do dekoracji
- świeże śliwki do dekoracji
Dzień wcześniej śliwki przełóż do miski i zalej rumem. Pozostaw przynajmniej na 12 godzin.
Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz drobno, pozostawiając nieco większych fragmentów. Śliwki także drobno pokrój nożem lub robotem kuchennym. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj okruchy z masłem, aż masa zacznie się ze sobą zlepiać. Tortownicę o średni 20 cm wylep uzyskaną w ten sposób kruszonką, mocno dociskając ją do dna za pomocą szklanki. Wstaw całość do lodówki na ok. 2 godziny aż spód stwardnieje.
Przygotuj warstwę śliwkową. Około połowę śliwek wyłów z rumu i rozłóż na zastygłym już spodzie. Lekko je odciśnij z nadmiaru alkoholu. Drugą połowę śliwek także odciśnij i pokrój je na drobne kawałki.
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Pod koniec dodaj pokrojone śliwki. Rozłóż krem na spodzie ze śliwkami. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 4 godziny. Pijaną śliwkę bez pieczenia posyp kakao tuż przed podaniem i udekoruj połówkami świeżych śliwek.