Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachwyci każdego miłośnika oryginalnych deserów. Warstwy delikatnego kremu pistacjowego są przełożone kruchymi herbatnikami i konfiturą malinową. Całość deseru jest wykończona chrupiącymi, drobno posiekanymi pistacjami, dodającymi deserowi ciekawej tekstury i uroku. Ten pistacjowiec to doskonały wybór dla tych, którzy poszukują szybkich, ale efektownych rozwiązań nie tylko od święta.
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 144
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 101
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 144
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 101
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Składniki
Kwadratową blaszkę (22-24 cm) wysmaruj masłem i odstaw. W misce utrzyj mikserem serek mascarpone, serek kanapkowy oraz pastę pistacjową lub zmielone na drobny piasek pistacje (50 g). W oddzielnej misce ubij zimną śmietankę kremówkę utrwalając ją cukrem pudrem. Delikatnie, choć dokładnie wymieszaj ze sobą obie masy. Jeśli szykujesz deser na upalny dzień lub potrzebujesz bardziej zwartej konsystencji ciasta, dodaj do masy rozpuszczoną w małej ilości wrzątku 1 łyżeczkę żelatyny.
Przejdź do złożenia ciasta. Na spód ułóż warstwę herbatników i posmaruj połową porcji konfitury. Użyj konfitury lub dżemu, która nie ma pestek i ma gładką strukturę. Na dżem wyłóż 1/3 kremu pistacjowego, następnie warstwę herbatników, znów krem, po czym ponownie herbatniki, dżem i ostatnią część kremu. Wyrównaj powierzchnię, posyp ciasto drobno posiekanymi pistacjami i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Pistacjowca bez pieczenia podawaj zawsze w postaci schłodzonej i przechowuj w lodówce.