Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz pistacje? Smakowity pistacjowiec bez pieczenia z pewnością stanie się twoim ulubionym deserem!
Forma 20x20 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5463
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 971
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11907
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5104
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1394
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5463
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 971
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11907
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5104
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1394
Składniki
Odłóż około 100 g pistacji do dekoracji. Tę część posiekaj. Resztę drobno zmiel i zalej mlekiem w rondelku. Podgrzewaj przez chwilę na wolnym ogniu – do momentu, aż orzech całkowicie wchłoną mleko. Ostudź.
Połącz masło z kremem pistacjowym. Dodaj cukier puder i ubij całość mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj namoczone pistacje. Pod koniec miksowania masy wlej alkohol.
Połam herbatniki na kawałki. Wmieszaj do masy pistacjowej. Wyłóż folią spożywczą formę o wymiarach około 20x20 cm i przełóż do niej masę. Wstaw do lodówki.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki. Wymieszaj do połączenia składników. Przestudź i przelej około ¾ czekoladowego sosu do formy z pistacjowcem. Odstaw z powrotem do lodówki.
Gdy czekolada całkowicie stężeje, wyjmij pistacjowiec z formy (pociągając wystającą folię) i ułóż na desce warstwą czekolady ku dołowi. Posmaruj wierzch resztą sosu czekoladowego (upłynnij go wcześniej, jeśli zdążył zbyt mocno stężeć) i posyp posiekanymi pistacjami. Pokrój pistacjowiec w kostkę.