Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz pistacje? Smakowity pistacjowiec bez pieczenia z pewnością stanie się twoim ulubionym deserem!
Forma 20x20 cm
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 4703
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 584
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4629
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 893
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8361
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13168
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 4703
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 584
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4629
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 893
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8361
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13168
Składniki
Odłóż około 100 g pistacji do dekoracji. Tę część posiekaj. Resztę drobno zmiel i zalej mlekiem w rondelku. Podgrzewaj przez chwilę na wolnym ogniu – do momentu, aż orzech całkowicie wchłoną mleko. Ostudź.
Połącz masło z kremem pistacjowym. Dodaj cukier puder i ubij całość mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj namoczone pistacje. Pod koniec miksowania masy wlej alkohol.
Połam herbatniki na kawałki. Wmieszaj do masy pistacjowej. Wyłóż folią spożywczą formę o wymiarach około 20x20 cm i przełóż do niej masę. Wstaw do lodówki.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki. Wymieszaj do połączenia składników. Przestudź i przelej około ¾ czekoladowego sosu do formy z pistacjowcem. Odstaw z powrotem do lodówki.
Gdy czekolada całkowicie stężeje, wyjmij pistacjowiec z formy (pociągając wystającą folię) i ułóż na desce warstwą czekolady ku dołowi. Posmaruj wierzch resztą sosu czekoladowego (upłynnij go wcześniej, jeśli zdążył zbyt mocno stężeć) i posyp posiekanymi pistacjami. Pokrój pistacjowiec w kostkę.