Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapowiadają pochmurny dzień, więc i moja szybka do przygotowania propozycja do kawy ;) Z autopsji wiem, ze mimo zawartości piwa (w czasie pieczenia procenty nam wyparują) są to ciastka, na które dzieciaki (nawet te uciekające o domowych ciast) się wręcz rzucają. Ciasto porównam do słynnego półfrancuskiego. Lekko listujące się, lekko kruche. Fajna przekąska do kawy. Wiem, że nie powinnam, ale takie ciastka wyglądają na prawdę niepozornie, niewinnie i nieszkodliwie… a nim się obejrzymy – talerzyk poszedł. A z okazji dnia polskiej żywności zachęcam Was do przygotowania tych ciastek z użyciem masła z polskich mleczarni, piwa z rodzimych browarów, mąki z naszych młynów no i marmolady… najlepiej z własnej spiżarni ;) Smacznego!
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 253
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 295
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 51
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 253
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 295
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 51
Składniki
Masło kroimy w kosteczkę i zagniatamy z piwem dodając do masy stopniowo mąkę. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, by odpoczęło. Po tym czasie wałkujmy na blacie podsypanym mąką. Wycinamy prostokąty i rolujemy po wyłożeniu niewielkiej ilości marmolady (lub innego nadzienia). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zarumienienia. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Z porcji wychodząc dwie duże blaszki.