Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek drożdżowy to bardzo uniwersalne ciasto, ponieważ smakuje wszystkim! Jest mało czasochłonne i proste w wykonaniu – udaje się niezawodnie. Jeśli nie masz pomysłu, co podać gościom do kawy na podwieczorek, szybkie ciasto drożdżowe to bardzo dobry typ. Poniżej znajdziesz przepis na placek drożdżowy z jabłkami – idealny w sezonie zimowym, gdy wybór owoców w sklepach jest niewielki. Z powodzeniem jednak możesz zastąpić jabłka śliwkami czy truskawkami.
Składniki
Podgrzej mleko do temperatury około 40°C. Rozpuść w nim drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Dokładnie wymieszaj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce (pod przykryciem) na 20 minut.
Roztop w kąpieli wodnej masło. Połącz z resztą cukru, mąki, jajkami i zaczynem drożdżowym. Zagnieć (lub wymieszaj mikserem) na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i odłóż w ciepłe miejsce (pod przykryciem) na około 30 minut.
Usuń z jabłek gniazda nasienne. Pokrój je na cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny i oprósz cynamonem.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Rozwałkuj na nim wyrośnięte ciasto. Rozłóż na nim równomiernie plasterki jabłek i posyp posiekanymi migdałami. Pozostaw jeszcze na kwadrans do wyrośnięcia.
Włóż blachę na środkowy piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz ciasto przez około 30-40 minut – aż uzyska złotobrązowy kolor. Kiedy placek drożdżowy z jabłkami całkiem wystygnie, oprósz go cukrem pudrem.