Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kubuś to fantastyczne połączenie składników: lekki biszkopt, smakowita masa powstała na bazie soku Kubuś oraz delikatna masa śmietanowa. Całość wykończona prażonymi migdałami i sosem toffi.
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 180
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 116
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2643
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107647
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 180
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 116
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2643
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107647
Składniki
Rozdziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę utrwalając cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj. Wbijaj kolejne żółtko, gdy poprzednie jest rozwiercone. Następnie zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Wlej ciasto do formy (25 × 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w 170°C. Następnie wyjmij, wystudź i przetnij poziomo na trzy równe części.
Żelatynę rozpuść w 70 ml wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Ubij zimną śmietanę na wysokich obrotach miksera i utrwal cukrem, następnie dodaj Śmietan-fix oraz wystygłą żelatynę. Wyłóż połowę śmietanowego kremu na pierwszą cześć przekrojonego biszkopta i przykryj drugim blatem ciasta.
Wlej sok do garnka, dodaj proszki budyniowe i cukier. Włącz gaz i mieszając, by cukier się rozpuścił, a budynie połączyły, ugotuj masę. Wlej ciepły budyń na drugą warstwę biszkopta i przykryj trzecią częścią placka. Na wierzch ciasta wyłóż uprażone na suchej patelni migdały i polej sosem toffi lub rozpuszczonymi krówkami. Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.