Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek makowy lub keks makowy (podam też przepis na drugi deser) to bardzo szybki i łatwy deser, w którym możemy wykorzystać to czego nie zużyliśmy do makówek:). Uwaga: placek jest bardzo słodki, można dodać mniej cukru lub miód.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Składniki
Mak przepuścić dwa razy przez maszynkę. Sparzyć. Odcedzić i ostudzić. Ucierać w donicy. Do masy makowej dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz przyprawę do pierników., rodzynki. Wymieszać. Na koniec dodać tartą bułkę oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec przez około 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku (160 C). Gdy placek wystygnie ozdobić go dowolnym lukrem lub polewą.