Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek makowy lub keks makowy (podam też przepis na drugi deser) to bardzo szybki i łatwy deser, w którym możemy wykorzystać to czego nie zużyliśmy do makówek:). Uwaga: placek jest bardzo słodki, można dodać mniej cukru lub miód.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3492
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2944
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 171
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 132
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3492
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2944
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 171
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 132
Składniki
Mak przepuścić dwa razy przez maszynkę. Sparzyć. Odcedzić i ostudzić. Ucierać w donicy. Do masy makowej dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz przyprawę do pierników., rodzynki. Wymieszać. Na koniec dodać tartą bułkę oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec przez około 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku (160 C). Gdy placek wystygnie ozdobić go dowolnym lukrem lub polewą.