Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek niebo jest pyszny i bardzo jesienny, idealny na tę porę roku. Wnosi w życie odrobinę słodyczy i poprawia nastrój. Połączenie smaku jabłek i włoskich orzechów jest doskonałe! Spróbujcie sami
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 191
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3965
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 347
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 902
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 191
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3965
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 347
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 902
Składniki
Mąkę, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru i proszek do pieczenia posiekać na stolnicy, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Tak sugeruje przepis z gazety, dziś można wrzucić składniki do malaksera i tym sposobem uczynić kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec kolejno dwa placki.
Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, włożyć do rondla i dusić (w piekarniku lub na gazie). Gdy się trochę podduszą – dodać sok cytrynowy oraz cukier (300 g) i dusić, aż cukier się rozpuści. Można jabłka zagęścić niedużą ilością skrobi ziemniaczanej, ja przeważnie tak robię. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku umieszczonym w foremce, a drugim przykryć.
Orzechy zmielić i sparzyć wrzącym mlekiem.
Ostudzić, orzechy w znacznym stopniu wchłoną mleko i masa się zagęści.
250 g masła utrzeć najpierw z cukrem pudrem (200 g), a następnie z orzechami sparzonymi mlekiem. Powstałą masą posmarować drugi placek i wstawić do lodówki.
Wykonać polewę: cukier i wodę (każdego po 7 łyżeczek) chwilę gotować, następnie dodać masło (50 g), kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować połówkami orzechów.
Placek niebo należy przechowywać w lodówce.