Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek niebo jest pyszny i bardzo jesienny, idealny na tę porę roku. Wnosi w życie odrobinę słodyczy i poprawia nastrój. Połączenie smaku jabłek i włoskich orzechów jest doskonałe! Spróbujcie sami
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 701
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 64
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 253
Przepyszne smarowidło do pieczywa, z awokado, serka wiejskiego i zielonych ol...
Odsłon: 63
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 701
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 64
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 253
Przepyszne smarowidło do pieczywa, z awokado, serka wiejskiego i zielonych ol...
Odsłon: 63
Składniki
Mąkę, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru i proszek do pieczenia posiekać na stolnicy, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Tak sugeruje przepis z gazety, dziś można wrzucić składniki do malaksera i tym sposobem uczynić kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec kolejno dwa placki.
Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, włożyć do rondla i dusić (w piekarniku lub na gazie). Gdy się trochę podduszą – dodać sok cytrynowy oraz cukier (300 g) i dusić, aż cukier się rozpuści. Można jabłka zagęścić niedużą ilością skrobi ziemniaczanej, ja przeważnie tak robię. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku umieszczonym w foremce, a drugim przykryć.
Orzechy zmielić i sparzyć wrzącym mlekiem.
Ostudzić, orzechy w znacznym stopniu wchłoną mleko i masa się zagęści.
250 g masła utrzeć najpierw z cukrem pudrem (200 g), a następnie z orzechami sparzonymi mlekiem. Powstałą masą posmarować drugi placek i wstawić do lodówki.
Wykonać polewę: cukier i wodę (każdego po 7 łyżeczek) chwilę gotować, następnie dodać masło (50 g), kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować połówkami orzechów.
Placek niebo należy przechowywać w lodówce.