Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostsze i najłatwiejsze do wykonania ciasto owocowe, polecam :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 375
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 375
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Jaja wbić do misy i miksować dodając po troszku cukier, cukier waniliowy, następnie olej, mąkę (dodawać po łyżce) i proszek. Moje ciasto wyszło dość intensywnie pomarańczowe, to ze względu na olej palmowy (który ma kolor pomarańczowo-czerwony) jaki użyłam do pieczenia, ale jeśli używacie zwykłego oleju a chcecie by ciasto było bardziej żółte dodajcie 1/4 łyżeczki kurkumy :) Wszystko razem miksować do uzyskania jednolitej masy (dość płynnej). Przelać ciasto do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (mała tortownica).
W międzyczasie umyć i przekroić na pół śliwki, wypestkować je i na wylane ciasto w tortownicy poukładać skórkami do góry. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 C. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem i... smacznego :)