Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek wiedeński to rozkoszna uczta dla wszystkich miłośników kawy i czekolady. Ciasto składa się z warstw migdałowego biszkopta nasączonego syropem kawowym, wypełnionym aromatycznym kremem i czekoladową wstawką oraz polane polewą. Niech nie przeraża cię ilość pracy i składników, ponieważ obłędny smak ciasta z bogatą teksturą z pewnością wynagrodzi twój trud.
Smaki Grecji!
Odsłon: 33
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1081
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 145
Smaki Grecji!
Odsłon: 33
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 1081
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 145
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj dwie formy o wymiarach 23 × 33 cm, wyłóż je papierem do pieczenia i odstaw na bok.
W misce zmieszaj mąkę migdałową i pszenną. Do misy robota kuchennego wbij jajka i utrzyj z miodem (lub cukrem) na kremową, puszystą masę, następnie (po łyżce) dodawaj mieszankę mąk oraz rozpuszczone masło. W kolejnej misce ubij białka z solą, usztywniając cukrem. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną pianę. Delikatnie, choć dokładnie połącz pianę z masą migdałową, rozłóż na dwie porcje i przelej do foremek. Piecz biszkopty ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Następnie wyjmij biszkopty z pieca, dokładnie ostudź i każdy podziel na 2 części (placki powinny wyrosnąć dość wysokie).
Do małego rondelka wlej wodę, dodaj cukier i kawę. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Uzyskasz wtedy syrop do nasączenia ciasta.
Czekoladę pokrusz i włóż do metalowej miski lub garnka. W małym rondelku podgrzej śmietanę, aż do zagotowania, następnie wlej ją do czekolady, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zostaw do uzyskania temperatury pokojowej.
Przygotuj kawowy krem. W misce wymieszaj żółtka, aż staną się kremowe i jasnożółte. W małym rondelku wymieszaj cukier z wodą oraz kawą rozpuszczalną i pozostaw na średnim ogniu. Zagotuj i pogotuj chwilę (jeśli masz termometr cukierniczy to sprawdź temperaturę i gotuj do uzyskania ok. 115°C). Zdejmij kawowy syrop z ognia i cienką strużką wlewaj do niego roztrzepane żółtka, cały czas mieszaj, by żółtka się nie ścięły. Pozostaw do przestygnięcia. Do letniej masy wmiksuj miękkie masło (miksuj na niskich obrotach, aż masło się połączy, a następnie mieszaj na wysokich obrotach, aż krem będzie gładki i puszysty).
Przystąp do złożenia ciasta. Pierwszy blat biszkopta nasącz syropem i posmaruj połową kremu kawowego, przykryj biszkoptem. Ponownie nasącz biszkopt i wyłóż śmietanową czekoladę, rozprowadź i ułóż kolejną warstwę biszkopta. Znów nasączaj placek syropem i wyłóż ostatni płat ciasta biszkoptowego. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotuj glazurę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj łyżkę miękkiego masła lub oleju i dokładnie połącz. Następnie wyjmij ciasto z lodówki i polej nim placek. Postaraj się, by powierzchnia była najbardziej gładka jak to możliwe. Wstaw ciasto ponownie do lodówki na 1 godzinę, a później podawaj.
Rada: Placek wiedeński najlepiej pokroisz gorącym nożem, zamoczonym we wrzątku i wytartym do sucha ręcznikiem papierowym. Pamiętaj, aby ciasto było pożądanie schłodzone.