Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z gruszkami to prosty i apetyczny deser do popołudniowej kawy. Świetnie sprawdzi się też na uroczystości rodzinne czy niespodziewane spotkanie z przyjaciółmi. Puszyste i wilgotne ciasto w połączeniu z pysznymi gruszkami tworzy naprawdę udaną kompozycję. Przepis na placek z gruszkami warto wypróbować już przy najbliższej okazji!
Tortownica o średnicy 24cm
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 286
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1403
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 300
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1016
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 286
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1403
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 300
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1016
Składniki
Na początku umyj gruszki, obierz je ze skórki i przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i pokrój jeszcze na ćwiartki (nie powinny być ani zbyt grube, ani duże). Kawałki owoców przełóż do głębokiej miski i posyp cynamonem, dokładnie obtaczając każdy fragment gruszek. Dodaj starty imbir i ponownie wymieszaj.
Do innej miski wbij jajka i dosyp cukier. Miksuj na najwyższych obrotach do momentu, aż masa jajeczna będzie jasnożółta i napuszona. Wówczas wlej cienką strużką olej i miksuj na niskich obrotach dalej, ale dosłownie przez chwilę.
W osobnej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Tym razem wymieszaj wszystko delikatnie łyżką lub szpatułką, a nie mikserem!
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm - wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a boki posmaruj dobrze olejem roślinnym.
Wlej masę do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię ciasta i na wierzch wyłóż pokrojone kawałki gruszek z dodatkiem cynamonu i imbiru. Rozłóż je równomiernie po całej powierzchni ciasta, lekko wciskając w masę.
Włóż tortownicę do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika (tryb góra-dół). Placek z gruszkami piecz ok. 40-50 min.
Po tym czasie przeprowadź test suchego patyczka (wbij w ciasto drewniany patyczek lub zapałkę - jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe). Po upieczeniu, gdy placek z gruszkami będzie zarumieniony, lekko uchyl drzwi piekarnika. Po ok. 10 minutach wyjmij ciasto z pieca i odstaw do wystudzenia.
Przed podaniem możesz oprószyć placek z gruszkami cukrem pudrem. Smacznego!