Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na prosty, a niebanalny placek z jabłkami? Świetnie sprawdzi się w tej roli francuski jabłecznik z ucieranego ciasta. Wykorzystaj do niego dość twarde, soczyste jabłka. Taki placek możesz przygotować także z innymi owocami, np. śliwkami.
Tortownica 26 cm
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 536
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 142
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 536
Klasyczny przepis na tradycyjne rolady wołowe, to danie, które kochamy wszysc...
Odsłon: 142
Składniki
Utrzyj masło ze 100 g cukru i 1 łyżką cukru waniliowego na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj 2 jajka. Następnie przesiej do masy obie mąki i proszek do pieczenia.
Usuń z jabłek gniazda nasienne. Pokrój owoce na niewielkie cząstki (podobnej wielkości). Skrop je sokiem z cytryny i oprósz cynamonem.
Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę (lub wysoką formę na tartę) o średnicy 26 cm. Przelej do niej ciasto. Dookoła ułóż na cieście plasterki jabłek i lekko wciśnij je do środka.
Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 35 minut na dolnym poziomie piekarnika.
W międzyczasie zmiksuj śmietanę z 2 jajkami, 50 g cukru i 1 łyżką cukru waniliowego. Przelej na ciasto i przestaw je na środkowy poziom piekarnika. Piecz jeszcze 25 minut.
Upieczone ciasto wystudź na kratce. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, możesz oprószyć je cukrem pudrem.