Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z mrożonymi owocami to idealny pomysł dla osób zapracowanych, które jednak chcą raz na jakiś czas ucieszyć rodzinę domowym wypiekiem. Nadzienie do tego ciasta możesz przygotować nawet z 3-miesięcznym wyprzedzeniem. Potem wystarczy rozwałkować spód, położyć blat zamrożonych owoców i wsadzić wszystko do pieca. Łatwiej się już nie da!
średnica formy: 22 cm
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 4895
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5269
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 4895
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5269
Składniki
Dodawaj po łyżce wody, mieszając widelcem ciasto, aż zacznie się łączyć. Następnie przenieś je na blat i kontynuuj dodawanie wody do momentu aż uzyska wilgotną, nieklejącą konsystencję. Krótko zagnieć ciasto dłońmi i podziel je na 2 kule.
Jedną kulę rozwałkuj cienko na placek o średnicy ok. 30 cm. Wyłóż nim blachę do tarty o średnicy 22 cm. Odetnij wystające brzegi.
Do środka włóż blat zamrożonych owoców.
Drugą kulę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy ok. 24 cm i połóż na górze ciasta. Posmaruj go rozbełtanym żółtkiem. Ostrym nożem natnij go w wielu miejscach, by woda mogła swobodnie odparowywać.
Piekarnik rozgrzej do 160 st. Celsjusza. Ciasto włóż na dolną półkę i piecz przez ok. 75 minut, aż całość zacznie bulgotać na brzegach.
Placek z mrożonymi owocami wyjmij i odstaw do ostygnięcia na kratce przez ok. 2 godziny przed podaniem.
To ciasto jest przygotowywane z mrożonych wcześniej owoców, bez potrzeby ich rozmrażania przed pieczeniem. Dlatego nadzienie możesz przyrządzić nawet 3 miesiące wcześniej i przechowywać je w lodówce do momentu wypieku ciasta.
Przygotuj nadzienie.
Brzoskwinie lub inne owoce umyj i usuń pestki oraz skórki. Połowę rozgnieć widelcem, a drugą połowę odłóż na bok.
Do rozgniecionych owoców dodaj oba rodzaje cukru, sok z pomarańczy, cynamon i mąkę. Całość wymieszaj, a na koniec dodaj kawałki całych brzoskwiń.
Formę do pieczenia tarty o średnicy 22 cm wyłóż folią spożywczą. Przenieś do środka nadzienie i wyrównaj. Przykryj je następną warstwą folii i wstaw do zamrażalnika na 6-8 godzin, do całkowitego zamrożenia.
Następnie wyjmij warstwę owocową i przełóż ją do szczelnego woreczka przeznaczonego do zamrażania. Owoce przechowuj w ten sposób do 3 miesięcy.
Przygotuj ciasto.
Do szerokiej miski wsyp mąkę. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem do uzyskania wielkości groszku.