Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromat śliwkowego ciasta, dochodzący z kuchni jest znakiem zbliżającej się jesieni. W tym wspaniałym wypieku połówki śliwek są ułożone na puszystym cieście drożdżowym i posypane chrupiącą, maślaną kruszonką. Do przygotowania placka wybierz jędrne i nieprzejrzałe owoce, wtedy zachowają swój kształt, a ich miąższ stanie się słodki i delikatny.
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 541
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 541
Składniki
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę. Zrób wgłębienie w środku mąki i wlej podgrzanej mleko. W małej misce umieść pokruszone drożdże, dodaj cukier i wymieszaj widelcem, wlej zawartość do mąki i lekko zagarnij mąkę, aby połączyła się z drożdżami. Przykryj ściereczką miskę i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut, aby ciasto podrosło.
W międzyczasie rozpuść masło (w garnuszku na ogniu lub w mikrofalówce) i dodaj do wyrośniętego ciasta, dodaj resztę cukru, ekstrakt waniliowy, żółtka i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż przestanie przyklejać się do rąk. Możesz też wyrobić ciasto mikserem dzięki hakowi do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość. W międzyczasie przygotuj śliwki i kruszonkę.
Umyj owoce i przekrój na pół, by usunąć pestki. Wsyp do miski mąkę, mielone orzechy i cukier. Schłodzone masło pokrój w kostkę i dodaj do miski. Masło wcieraj w suche składniki, aż będzie przypominało bułkę tartą. Blachę do pieczenia (25x30cm) wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe na stolnicę lub blat, lekko rozwałkuj i ułóż placek w formie. Nakłuj ciasto widelcem, po czym równomiernie układaj połówki śliwek pokrojoną stroną do góry. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i ostatni raz odstaw na 20 minut, by lekko podrosło. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 -200°C. Piecz około 30-40 minut, aż kruszonka się zarumieni.