Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż kawałek pysznego placka ze śliwkami i kruszonką. Przepis pozwala na wiele modyfikacji. Do przygotowania ciasta możesz użyć żółtych śliwek, węgierek, a nawet nektarynek. Dla wzmocnienia smaku dosyp do kruszonki odrobinę mielonych migdałów lub orzechów laskowych, a do ciasta dodaj skórkę otartą z cytryny i szczyptę mielonego kardamonu.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 145
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1027
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1179
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12009
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 145
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1027
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1179
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12009
Składniki
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i mielony kardamon. W innej misce połącz cukier i skórkę cytrynową, wcierając skórkę w cukier, by nadać mu więcej aromatu. W misce robota kuchennego utrzyj miękkie masło, aż będzie jasne. Po czym sukcesywnie dosypuj cytrynowy cukier i sól oraz ucieraj do pełnego rozpuszczenia cukru i uzyskania puszystości. Następnie zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodaj suche składniki i mieszaj do połączenia.
Gotowe ciasto podziel na dwie równe części, jedną zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na co najmniej 30 minut. Do drugiej porcji dodaj mielone orzechy i mieszaj opuszkami palców, aby powstały grudki, po czym odłóż na bok. W międzyczasie umyj śliwki, przekrój na połowy i usuń pestki. Piekarnik rozgrzej do 175°C, a blaszkę (ok. 23 x 23) wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij zamrożone ciasto i zetrzyj na tarce jarzynowej na dno foremki i wyrównaj. Wstaw blaszkę do piekarnika na 10-15 minut, po czym wystudź. Na upieczonym spodzie ułóż śliwki (skórką do dołu) i posyp roztartą w palcach kruszonką. Otwartą dłonią lekko dociśnij ją do owoców i wstaw ciasto do pieca na 22-27 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotowy placek wyjmij z pieca, wystudź, pokrój na kawałki i podawaj.