Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plecionka orzechowa to prawdziwa uczta dla miłośników domowych wypieków. Ciasto łączy w sobie delikatną i puszystą drożdżówkę z bogatym, aromatycznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Odrobina dżemu morelowego dodaje całości słodkiej soczystości. Wypiek zwinięty w formie eleganckiej plecionki zachwyca smakiem i wyglądem, szczególnie po przekrojeniu. Idealny na rodzinne spotkania czy leniwe popołudnie przy kawie.
Foremka: 11 x 30 cm
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 81
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 756
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 476
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 281
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 81
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 756
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 476
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 281
Składniki
Przejdź do przygotowania ciasta. W miseczce wymieszaj ½ łyżeczki cukru i drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na ok. 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W średnim garnku podgrzej mleko, aby było gorące, lecz nie zagotowane. Następnie odstaw do przestudzenia (40-50°C). Do ciepłego mleka dodaj rozpuszczone masło, cukier i sól i mieszaj do całkowitego połączenia. Następnie dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i drożdżowy zaczyn. Ponownie wymieszaj. Następnie powoli zacznij dodawać przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk.
Z ciasta uformuj kulę, przełóż do naoliwionej miski, posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny (lub do momentu podwojenia objętości).
W tym czasie przygotuj nadzienie. Orzechy posiekaj na mniejsze fragmenty. Do kielicha blendera wlej mleko i dodaj masło, ubijaj przez chwilę, aż się połączą. Dodaj posiekane orzechy, cukier, sól i cynamon, a następnie miksuj pulsacyjnie. Następnie dodaj żółtko i wanilię i zmiksuj do pełnego połączenia składników.
Formę keksówkę (11 x30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę lub blat i rozwałkuj na duży prostokąt (ok. 20x30 cm lub szerzej). Ciasto posmaruj dżemem morelowym i masą orzechową. Jeśli farsz orzechowy jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę ciepłego mleka i wymieszaj do poziomu właściwej konsystencji. Pozostaw ok. 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Przetnij ciasto na pół, wzdłuż dłuższego boku i zwiń ciasto w roladę, zawijając od dłuższego boku. Obie rolady zawijaj między sobą w formę sznura, aby powstała forma plecionki. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C, po czym wstaw ciasto do pieca i piecz ok. 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz go kolejne 45-60 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie się zbyt szybko przypiekał, przykryj go papierem do pieczenia.
Gotową plecionkę orzechową wyjmij z pieca i odstaw na ok. 30 minut. Potem wyjmij ciasto z foremki i odstaw do pełnego wystygnięcia. Przed podaniem możesz polać białym lukrem lub posypać cukrem pudrem.