Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Plecionka orzechowa
  • Ciasta
  • Przepis na

Plecionka orzechowa

26.10.2024 Odsłon: 6358
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Plecionka orzechowa to prawdziwa uczta dla miłośników domowych wypieków. Ciasto łączy w sobie delikatną i puszystą drożdżówkę z bogatym, aromatycznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Odrobina dżemu morelowego dodaje całości słodkiej soczystości. Wypiek zwinięty w formie eleganckiej plecionki zachwyca smakiem i wyglądem, szczególnie po przekrojeniu. Idealny na rodzinne spotkania czy leniwe popołudnie przy kawie.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Foremka: 11 x 30 cm

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 74

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9326

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 975

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10080

> 60 min >60 min
20
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3485

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1134

> 60 min >60 min
22
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 74

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9326

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 975

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10080

> 60 min >60 min
20
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3485

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1134

> 60 min >60 min
22
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Plecionka orzechowa
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

Ciasto:
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru drobnego na zaczyn 3 łyżki do ciasta
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (instant)
  • 125 ml mleka
  • ¾ łyżeczki soli morskiej lub kłodawskiej
  • 1 łyżka masła
  • 1 duże jajko
  • ¼ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 300-400 g mąki pszennej
Nadzienie:
  • 80 ml mleka
  • ok 80 g masła
  • ok 200 g orzechów włoskich (lub mieszanki włoskich i laskowych)
  • 110 g cukru białego lub trzcinowego
  • ¼ łyżeczki soli morskiej lub kłodawskiej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 duże żółtko
  • ½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • ok 200 g dżemu morelowego
Sposób przygotowania:
1

Przejdź do przygotowania ciasta. W miseczce wymieszaj ½ łyżeczki cukru i drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na ok. 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W średnim garnku podgrzej mleko, aby było gorące, lecz nie zagotowane. Następnie odstaw do przestudzenia (40-50°C). Do ciepłego mleka dodaj rozpuszczone masło, cukier i sól i mieszaj do całkowitego połączenia. Następnie dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i drożdżowy zaczyn. Ponownie wymieszaj. Następnie powoli zacznij dodawać przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk.

2

Z ciasta uformuj kulę, przełóż do naoliwionej miski, posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny (lub do momentu podwojenia objętości).

3

W tym czasie przygotuj nadzienie. Orzechy posiekaj na mniejsze fragmenty. Do kielicha blendera wlej mleko i dodaj masło, ubijaj przez chwilę, aż się połączą. Dodaj posiekane orzechy, cukier, sól i cynamon, a następnie miksuj pulsacyjnie. Następnie dodaj żółtko i wanilię i zmiksuj do pełnego połączenia składników.

4

Formę keksówkę (11 x30 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę lub blat i rozwałkuj na duży prostokąt (ok. 20x30 cm lub szerzej). Ciasto posmaruj dżemem morelowym i masą orzechową. Jeśli farsz orzechowy jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę ciepłego mleka i wymieszaj do poziomu właściwej konsystencji. Pozostaw ok. 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Przetnij ciasto na pół, wzdłuż dłuższego boku i zwiń ciasto w roladę, zawijając od dłuższego boku. Obie rolady zawijaj między sobą w formę sznura, aby powstała forma plecionki. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

5

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C, po czym wstaw ciasto do pieca i piecz ok. 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz go kolejne 45-60 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie się zbyt szybko przypiekał, przykryj go papierem do pieczenia.

6

Gotową plecionkę orzechową wyjmij z pieca i odstaw na ok. 30 minut. Potem wyjmij ciasto z foremki i odstaw do pełnego wystygnięcia. Przed podaniem możesz polać białym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki