Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pleśniak najczęściej spotykamy w wersji z kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. W lecie można go zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami. Moja babcia zawsze w czerwcu piekła ciasto pleśniak z truskawkami. Najczęściej cała blacha znikała już pierwszego dnia. Obecnie sama chętnie wracam do tego przepisu i kiedy mam chwilę wolnego czasu przygotowuję taki smakołyk na deser po rodzinnym obiedzie.
tortownica o średnicy 24-26 cm, tarka
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1602
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232014
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5089
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1602
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232014
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5089
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier. Margarynę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do mąki. Żółtka oddzielamy do białek i również dodajemy do pozostałych składników (białka posłużą nam do przygotowania bezy). Zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Każdą z nich zawijamy w folię spożywcą i wstawiamy do lodówki.
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.
Tortownicę o średnicy około 24-26 cm wyścielamy papierem do pieczenia.
Z lodówki wyciągamy większy kawałek ciasta, ścieramy go na tarce i rozsypujemy równomiernie na spodzie tortownicy.
Na starce ciasto wykładamy truskawki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek wykładamy na truskawki.
Z lodówki wyciągamy drugi kawałek ciasta, ścieramy go na tarce i wysypujemy na górę ciasta.
Ciasto pleśniak z truskawkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 40 minut.