Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki drożdżowe nadziewane robi cała polska, chyba najbardziej znane są jagodzianki. Ja chcę Wam zaproponować bułeczki z kawałkami czekolady nadziewane wiśniami z goździkami.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181934
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181934
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Składniki
Wychodzi 12 sporych bułek. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniego mleka. Żółtka z resztą cukru ucieramy na gładką masę. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, cukier waniliowy, resztę mleka i olej. Wyrabiamy starannie ciasto pod koniec dodając kawałki czekolady. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wiśnie płuczemy, osuszamy , dodajemy mąkę ziemniaczaną, goździki, cukier puder i waniliowy. Cukru dodajemy w zależności od kwaśności wiśni. Mieszamy i przekładamy na sitko do odsączenia nadmiaru soku. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy małe kawałki i formujemy bułeczki, rozpłaszczamy, nakładamy po kilka wiśni.
Zlepiamy brzegi. Układamy złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 20 min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 15 min w temp. 180 C. Ostudzamy na kratce.
Ja na szybko zrobiłam lukier z cukru pudru, soku z cytryny i owocowej tureckiej herbatki .