Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki drożdżowe nadziewane robi cała polska, chyba najbardziej znane są jagodzianki. Ja chcę Wam zaproponować bułeczki z kawałkami czekolady nadziewane wiśniami z goździkami.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 69
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 34
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 69
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 34
Składniki
Wychodzi 12 sporych bułek. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniego mleka. Żółtka z resztą cukru ucieramy na gładką masę. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, cukier waniliowy, resztę mleka i olej. Wyrabiamy starannie ciasto pod koniec dodając kawałki czekolady. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wiśnie płuczemy, osuszamy , dodajemy mąkę ziemniaczaną, goździki, cukier puder i waniliowy. Cukru dodajemy w zależności od kwaśności wiśni. Mieszamy i przekładamy na sitko do odsączenia nadmiaru soku. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy małe kawałki i formujemy bułeczki, rozpłaszczamy, nakładamy po kilka wiśni.
Zlepiamy brzegi. Układamy złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 20 min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 15 min w temp. 180 C. Ostudzamy na kratce.
Ja na szybko zrobiłam lukier z cukru pudru, soku z cytryny i owocowej tureckiej herbatki .