Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mając na uwadze własne i bliskich zdrowie bardzo lubię wykorzystywać i jeść polski owoc jakim jest jabłko. Korzystam z tego produkt w różnych postaciach: surowe, suszone, duszone, pieczone nawet w postaci octu jabłkowego, który jest bardzo prosty do zrobienia a ma własności lecznicze. Nie wspominam już o winie z jabłek. Tym razem proponuję coś na deser dla kawoszy, ponieważ bardzo dobrze ten deser pasuje do kawy np. z ekspresu. Jest to pomysł bardzo prosty w robieniu oraz tani pod względem składników a robi niesamowite wrażenie i fantastycznie smakuje.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1281
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4054
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1022
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1281
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4054
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1022
Składniki
Z jednego ciasta możemy zrobić 4 ciastka. Możemy wykorzystać całe małe jabłka lub wykorzystać połówki jabłka więc obieramy dwa jabłka lub cztery. Ja w swoim przepisie wykorzystuję połówki, ale też robią swoje jeśli chodzi o smak i wygląd.
Wykrajam z ciasta 8 kół lub kwadratów i kładziemy na 4 z nich połówki jabłek. Posypujemy jabłka cynamonem a potem cukrem. Ilość cukru jest uzależniony od osobistych preferencji oraz od słodkości jabłek.
Następnie przykrywamy pozostałymi wyciętymi kawałkami ciasta na górę jabłek i zaciskamy na brzegach wcześniej zwilżając brzegi rozbełtanym jajkiem lub wodą. Aby brzegi były skutecznie połączone możemy wykorzystać widelec i zacisnąć brzegi tworząc widoczne znaki .
Następnie surowym rozbełtanym jajkiem smarujemy ciastka by ładnie się zarumieniły. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy ciastka cukrem.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i wstawiamy na 25-30 minut. Może być opiekanie góra i dół. Bardzo proszę aby mieć na uwadze właściwości Waszego piekarnika u mnie jest właśnie tyle i jest OK. I oto właśnie moja propozycja dla polskich jabłek i ciasta francuskiego. Produkty proste ale przyrządzone sercem robią wielką sprawę. Jeśli podoba się i smakuje proszę o komentarze, polubienia i polecenia