Pyszny, delikatny serniczek pachnący świętami. Idealny dla wielbicieli pierników i pomarańczy :)
Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie
Składniki
- Piernikowy spód: 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 50 g czekolady
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu
- 400 g śmietany 18%
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 budynie śmietankowe
- 1 pomarańcza (puree)
- 100 g rodzynek
- Polewa: 150 g mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
Składniki
- Piernikowy spód: 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 50 g czekolady
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu
- 400 g śmietany 18%
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 budynie śmietankowe
- 1 pomarańcza (puree)
- 100 g rodzynek
- Polewa: 150 g mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
Etapy przygotowania
Piernikowy spód: W garnuszku roztapiamy masło z cukrem i razem mieszamy. Następnie dodajemy miód, połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, kakao oraz cynamon i razem wszystko mieszamy i podgrzewamy do roztopienia czekolady. Wyłączamy palnik i dodajemy sodę, mleko oraz jajka. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy mąkę i skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę piernikową przelewamy do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Masa serowa: Rodzynki sparzamy we wrzątku i studzimy. Obraną i pozbawioną białych błonek pomarańczę miksujemy na puree. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy do połączenia.
Masę przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch sypiemy rodzynki i delikatnie zatapiamy je w masie serowej. Pieczemy jeszcze ok. 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i całkowicie zimny wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujmy sernik. Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (6)
Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 44
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 99
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 44
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 99
Składniki
- Piernikowy spód: 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 50 g czekolady
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu
- 400 g śmietany 18%
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 budynie śmietankowe
- 1 pomarańcza (puree)
- 100 g rodzynek
- Polewa: 150 g mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
Piernikowy spód: W garnuszku roztapiamy masło z cukrem i razem mieszamy. Następnie dodajemy miód, połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, kakao oraz cynamon i razem wszystko mieszamy i podgrzewamy do roztopienia czekolady. Wyłączamy palnik i dodajemy sodę, mleko oraz jajka. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy mąkę i skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę piernikową przelewamy do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Masa serowa: Rodzynki sparzamy we wrzątku i studzimy. Obraną i pozbawioną białych błonek pomarańczę miksujemy na puree. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy do połączenia.
Masę przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch sypiemy rodzynki i delikatnie zatapiamy je w masie serowej. Pieczemy jeszcze ok. 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i całkowicie zimny wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujmy sernik. Smacznego :)
Spokojnie starczy dla wszystkich :) Ale taki talerzyk mam tylko jeden :P
Tak z rozpędu pisałem, że nie zauważyłem ;) W takim razie biorę inny, bo dziś tych serników "setki" się pojawiło xD
Kolejny sernik, a ja pies na te wspomniane, nie mogę pominąć takiego przepisu :D Supcio, biorę ten talerzyk z pierwszej foty razem z zawartością xD
Pyszny serniczek,piękny talerzyk - biorę cały zestaw :D