Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z nutką pomarańczy na ciemnym cieście z dodatkiem przyprawy do pierników to bardzo pyszne połączenie. Zachęcam do przygotowania takiego sernika nie tylko na święta.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12283
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1515
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 118
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12283
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1515
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 118
Składniki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym kakao, cukrem pudrem i przyprawą do pierników. Dodać masło i żółtka, posiekać.
Połączyć ze śmietaną, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej blaszki o wymiarach 37/24 cm. Nakłuć widelcem i wstawić na 10-12 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Masa serowa Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubić jak na biszkopt. Ser z wiaderka i mascarpone zmiksować z olejem i mlekiem, połączyć z masą jajeczną.
Następnie dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i budynie, wymieszać.
Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa czekoladowa Czekoladę gorzką i deserową połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką. Lukier Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Zimny sernik oblać polewą i lukrem.