Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popis teściowej to pyszne, puszyste ciasto drożdżowe, które skrywa coś w środku. Nie są to owoce, twaróg, ani budyń. Sprawdź nasz przepis.
To najlepsze muffinki jakie do tej pory upiekłam! Delikatne ciasto ze słodko-...
Odsłon: 100
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 21
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 49
To najlepsze muffinki jakie do tej pory upiekłam! Delikatne ciasto ze słodko-...
Odsłon: 100
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 21
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 49
Składniki
Odkrój 70 g masła i roztop je w rondelku. Odstaw do wystudzenia. Resztę przełóż do miseczki i zostaw w temperaturze pokojowej
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Przelej połowę do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie zamieszaj z pomocą widelca, przykryj i odstaw do wyrośnięcia zaczynu.
Kiedy rozczyn powiększy swoją objętość, przejdź do przygotowywania ciasta. Resztę mąki wsyp do miski. Wlej pozostałe mleko, wbij jajka i dodaj cukier. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj tłuszcz i wyrabiaj dalej aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wbij w nie pięść, a następnie jeszcze raz wyrób.
Do masła, które zostało w misce, dodaj kakao i mleko. Wymieszaj, aby masa czekoladowa miała konsystencję gęstej śmietany.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Pośrodku rozprowadź czekoladową masę. Zwiń w rulon, tak możesz przełożyć na blachę lub do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Z wierzchu posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, włóż ciasto i piecz około 40 minut.