Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-07-2018
Porzeczkowiec to przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z musem lub dżemem porzeczkowym :) Spróbujecie? Ja dodaje jeszcze kolorowe bezy i krem borówkowy, dla osłodzenia porzeczki :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10316
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10316
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Składniki
Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na pół, nasączamy alkoholem. Ścinamy równo górę. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane borówki, żelatynę i szybko mieszamy na jedna masę. Przekładamy ciasto i zabieramy się za mus. Porzeczki wrzucamy do garnka i doprowadzamy doprowadzamy wrzenia. Dodajemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach. Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę i wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana.