Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czego najbardziej potrzebuje porzucona narzeczona? Oczywiście dużej ilości słodyczy i orzechów! Tym ciastem skutecznie osłodzicie sobie wszystkie smutki, które już po pierwszym kęsie odejdą w niepamięć. Pyszny i prosty deser, który z pewnością podbije wasze serca.
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4540
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4540
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 15
Składniki
Przygotuj ciasto. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodawaj partiami mąkę z orzechów laskowych, ostrożnie mieszając szpatułką po każdej porcji. Cztery formy do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę orzechową podziel na cztery równe części. Każdą z nich rozsmaruj w jednej z blaszek. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 150 st. Celsjusza na 5 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij spody z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem. Żółtka wymieszaj z cukrem pudrem i ubij na gładką masę. Dodawaj po łyżce mąki, za każdym razem dobrze mieszając, by nie pojawiły się grudki. Mleko zagotuj i wlej je bardzo cienkim strumieniem do masy jajecznej. Dodaj ekstrakt waniliowy i kawę. Przelej krem do garnuszka i postaw na wolnym ogniu. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia i przez kolejne 2-3 minuty. Zdejmij z palnika i całkowicie ostudź. W osobnej misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po 2-3 łyżki chłodnego już budyniu, za każdym razem mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wstaw krem do lodówki do schłodzenia.
Orzechy laskowe posiekaj na dość duże kawałki. Krem podziel na 4 równe części. Na jednym z blacie rozsmaruj ¼ kremu i posyp ¼ orzechów laskowych. Przykryj drugim blatem i ponów wszystkie czynności do wykończenia składników. Ciasto wstaw do lodówki.
Przygotuj mus. Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach wody. Czekoladę pokrusz i umieść w garnuszku. Delikatnie ją rozpuść na małym ogniu. Zdejmij czekoladę z ognia i wlej połowę śmietany oraz żelatynę. Wymieszaj, a następnie ostudź. Nie dopuszczaj jednak do zastygnięcia masy.
Drugą połowę śmietany ubij na sztywno. Wlewaj powoli masę czekoladową i wymieszaj delikatnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Mus rozprowadź na wierzchu ciasta. Ciasto porzucona narzeczona podawaj po schłodzeniu w lodówce i udekorowaniu siekanymi orzechami laskowymi.