Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto na niedzielę czyli prostą babkę drożdżową z rodzynkami, która naprawdę jest bardzo prosta do przyrządzenia, a po upieczeniu jest mięciutka, delikatna i puchata, serdecznie polecam :-)
Danie obiadowe dla smakoszy owoców morza.
Odsłon: 12
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna propozycja, nieco inna od wszystkich wcze...
Odsłon: 1070
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 151
Danie obiadowe dla smakoszy owoców morza.
Odsłon: 12
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna propozycja, nieco inna od wszystkich wcze...
Odsłon: 1070
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 151
Składniki
1. 100 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. 250 ml mleka lekko podgrzewamy. 40 g drożdży rozkruszamy w miseczce, dodajemy 2 łyżeczki cukru i ok. 4 łyżek ciepłego mleka i czekamy aż drożdże się rozpuszczą. Trzemy skórkę z cytryny. 2. Do misy miksera wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 150 g cukru, paczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę soli, startą skórkę z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy 3 całe jajka i 250 ml ciepłego mleka (bez 4 łyżek, które dodaliśmy do drożdży), rozpuszczone drożdże i miksujemy na gładką masę. Ciasto jest bardzo luźne, dlatego zagniatanie dłońmi nie jest wskazane, lepiej użyć miksera. 3. Gdy ciasto będzie już gładkie, wtedy dodajemy roztopione i wystudzone masło i dalej miksujemy. W międzyczasie sparzamy rodzynki i odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Gdy ciasto z masłem jest już gładkie, wtedy dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę miksujemy. 4. Następnie ciasto przykrywamy folią i ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. 5. Foremkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 40-45 minut, z grzaniem góra-dół. 7. Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia, następnie wykładamy ciasto na przykład na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Jest mięciutkie i delikatne, bardzo polecam. I oczywiście, jak to jest wypiekami drożdżowymi, jest genialne pierwszego dnia, na drugi dzień będzie suche i twarde, uczciwie zaznaczam, dlatego najlepiej zjeść jeszcze ciepłe :-)